Aktualności z życia fundacji

News'y, wydarzenia, informacje, podsumowania

W ramach działań „Ciężkowickiego Uniwersytetu Małego Obywatela” dzieci i młodzież biorą udział w warsztatach tematycznych. Już kolejny tydzień uczestnicy projektu doskonalą się na zajęciach z rękodzielnictwa oraz na warsztatach historycznych. Od połowy lipca ruszyły także trzecie warsztaty w ramach projektu, zajęcia kulinarne pn. „Smaczne – bo tradycyjne i nasze”.
Na zajęciach rękodzielniczych uczestnicy w dalszym ciągu szlifują swoje umiejętności manualne, poznali tajniki sztuki decoupage, zdobiąc w kolorowe kwiaty i zabawne wzory przedmioty codziennego użytku. Dzięki specjalnym niespieralnym kredkom, ozdobili swoje koszulki wybranymi wzorami, tworząc w ten sposób oryginalne stroje.
Warsztaty historyczne w ostatnim czasie stały pod znakiem zajęć z szermierki, dzieci i młodzież doskonalili się w tej wymagającej sztuce. Ćwiczyli nie tylko ze szpadą, ale także dbali o wzmocnienie swojej kondycji, refleksu i wytrzymałości, dzięki przygotowanym przez instruktorów zajęciom sprawnościowym. Uczestnicy warsztatów mieli okazję założyć prawdziwy strój do szermierki i ćwiczyć przy użyci szpady szermierczej. Na koniec cyklu zajęć z szermierki odbył się pasjonujący turniej pomiędzy uczestnikami zajęć, na zakończenie którego wszyscy otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i słodkie ciężkowickie pierniki.

"Oryginalnie regionalnie! – Ciężkowicki Uniwersytet Małego Obywatela " – to projekt realizowany przez Fundację Społeczną Progres w partnerstwie z Centrum Kultury i Promocji Gminy Ciężkowice. Projekt realizowany jest z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020, Priorytet 2 Aktywne społeczeństwo, Kierunek działania 1 Aktywizacja obywateli w sprawach wspólnotowych.

Facebook Twitter Google+