Aktualności z życia fundacji

News'y, wydarzenia, informacje, podsumowania

Uczestnicy  projektu pn. „Oryginalnie regionalnie! – Ciężkowicki Uniwersytet Małego Obywatela” rozpoczęli zajęcia warsztatowe. Od zeszłego tygodnia ruszyły działania w ramach warsztatów rękodzielniczych, a od poniedziałku dzieci i młodzież biorą udział w warsztatach historycznych.
Na zajęciach  rękodzielniczych pn. "Twórcze umysły" uczestnicy zapoznali się z pojęciem sztuki ludowej, poznali najbardziej charakterystyczne style ludowe. Nauczyli się jak wykorzystywać wzornictwo ludowe do tworzenia dekoracji czy ozdabiania przedmiotów codziennego użytku. Powstały więc na warsztatach oryginalne breloki z filcu, fantazyjne kwiaty z bibuły, czy pięknie zdobione drewniane sztućce. A to dopiero początek przygód dzieci i młodzieży z regionalnym rękodziełem. Uczestnicy pod koniec zajęć przygotują także gadżety do rozdawania w czasie obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości – będą to np. kotyliony czy flagi. Dzięki tym działaniom kształtuje się u dzieci poczucie więzi z kulturą swojego regionu, co z kolei przyczyni się do podejmowania działań na rzecz zachowania i upowszechnienia tej kultury.
Na warsztatach historycznych uczestnicy zapoznali się ze strojami i bronią z dawnych epok. Warsztaty te noszą nazwę "Gotowi do walki”. Na pierwszych zajęciach dzieci i młodzież zapoznali się z historią Ciężkowic i regionu, poznali dzieje swojej miejscowości na ciekawej prezentacji o dawnych Ciężkowicach.  Prowadzący pokazali uczestnikom techniki rekonstrukcyjne oraz stroje i broń różnych okresów historycznych. W piątek odbyły się także pierwsze warsztaty szermierki uczące techniki szermierczej, pracy ze szpadą treningową i koordynacji ruchowej.
W najbliższym tygodniu rozpoczną się także trzecie warsztaty w ramach projektu pn. „Smaczne – bo tradycyjne i nasze" gdzie dzieci i młodzież zapoznają się z tradycyjną kuchnią regionu. Na wszystkich uczestników czekają jeszcze dwa wyjazdy edukacyjne.
Zapraszamy wszystkich do obejrzenia fotorelacji.

"Oryginalnie regionalnie! – Ciężkowicki Uniwersytet Małego Obywatela " – to projekt realizowany przez Fundację Społeczną Progres w partnerstwie z Centrum Kultury i Promocji Gminy Ciężkowice. Projekt realizowany jest z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020, Priorytet 2 Aktywne społeczeństwo, Kierunek działania 1 Aktywizacja obywateli w sprawach wspólnotowych.

Facebook Twitter Google+